Kemikalier + jeans = sant.

För att få jeansen blekta, slitna, färgade eller stentvättade krävs det att man behandlar dem. Vid behandlingen släpper man bl.a. ut olika typer av kemikaler och tungmetaller som har en negativ påverkan på när miljön. Dessa tungmetaller skadar de som arbetar med jeansen men även det när liggande området t.ex. många familjers jordbruk. Djuren har det även väldigt svårt att leva där då den miljö de är vana vid förstörs. Man har även hittat gift i olika arter som lever runt omkring olika fabriker.


Jeans är tillverkade av bomull som sedan måste behandlas i många olika stadier. För 1 kilo bomull krävs det 1 kg kemikalier, i bästa fall men i värsta fall är det mycket mer. Man har hittat jeans med upp till 3,6 kilo kemikalier per 1 kg bomull. I genomsnitt köper vi 9 kg kläder per person på ett år, hälften utav dessa kläder är bomullskläder. Det betyder att 4,5 kilo bomull används per person och därmed även 4,5 kilo olika typer av kemikalier om man utgår från att ett kilo bomull kräver 1 kg kemikalier.


Knappt 5 % av världens åkerreal går till bomullsproduktionen men trots det går 11 % av alla jordbrukskemikaler till bomullsåkrarna vilket gör bomullsproduktionen till en av de grödor som använder mest kemikalier i världen. När man försöker döda alla skadeinsekter med så stora utsläpp av olika typer av gift så påverkar det även djuren i närheten. Många djur får i sig detta gift och det sprids sedan vidare i näringskedjor och näringspyramider. Det här gör att toppkonsumenterna i näringspyramiden får i sig väldigt mycket gift.


Avfallssystemen i dessa länder är väldigt dåliga vilket leder till att många kemikalier hamnar i naturen. När det här sker så blir vattnet dåligt och djuren kan inte längre dricka det. Växterna dör även ut då vattnet blir förgiftat. Det här leder till unika livsmiljöer förstörs och dör ut.Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0