Hur påverkas olika personer ekonomiskt?

De som producerar (bosatta framför allt i Asien) försörjer sig genom att ge pengar till familjen för att överleva med mat och dryck. Men när det kommer till ekonomin så kan personer påverkars väldigt mycket, både negativt och positivt. I Asien är det oftast  en svår ekonomisk sits de befinner sig i. Jordbrukarna, med en genomsnittlig areal på 4 tunnland, tjänar endast 2000 PRs i månaden, och det motsvarar 250 svenska kronor. Och med de pengarna ska en familj som vanligtvis brukar innehålla 8 stycken försörjas. Och bomullsbönderna (de som producerar) och deras familjer dessutom lånar pengar för att köpa bekämpningsmedel och gödningsmedel, vilket är obligatoriskt för de med de yrken. 


Men det kan endast leda till att räntorna blir höga och bönderna hamnar i svåra skuldsituationer. Vilket kan påverka deras ekonomiska ställning, det blir brist på familjeförsörjning och sämre levnadsstandard i följd. Det som inkluderar dessa arbetare är långa arbetstider, låga arbetslöner, och farlig arbetsmiljö, och det kan vara en ohälsosam påverkan, vilken i sin led ger en ekonomisk påverkan. Varför? Jo för att man måste kunna betala mediciner etc. som kostar mycket och det ger de brist på ekonomi. 
Men ju mer kläder/jeans som produceras desto mer påverkas slutkonsumenterna, som t.ex. Nordamerika och Europa också ekonomiskt. För de får å andra sidan vinst, (företagen, som t.ex. H & M) tjänar pengar genom att sedan sälja dessa kläder de har köpt från producenternas länder och sålt det. Alltså vinner de pengar, till sitt företag och sig själv.

Men finns det risker för dessa företag? Jo, de kan till exempel råka illa ut om man har importerat kläder från t.ex. ett land där det är barnarbete på ett brutalt och olämpligt sätt. Dessutom finns det konsumenter (i detta fall kunder) som är emot det på allvar. De tolererar inte att butiker säljer kläder med sådana omständigheter, vilket resulterar att dessa företag går i bortfall.



Bild: Google




Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0